Monday 23 February 2015

Takva [2006 - imdb: 7.5]




Erkan Can, beğendiğim oyuncular arasındadır ve içinde yer aldığı işlerin kalitesini hep beğenmişimdir. Hani bazı absürd reklam filmlerinde çok saygın olduğunu düşündüğümüz ses sanatçılarını veya oyuncularını gördüğümüzde "Belli ki bu sıralar pek para kazanamıyor." diye yorum yaparız ya; sanki Erkan Can için bu yorumu hiç yapmayacakmışız gibi geliyor. Kendisi bu film ile 2006'da 43. Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır ve de fazlasıyla da haketmiştir. Ben filmi izlemekte her ne kadar geç kalmış olsam da...

Erkan Can, dünyevi olandan kendini sakınan ve kendini ibadete adayan Muharrem karakterini canlandırıyor. Kendi minicik dünyalarında uhrevi olanı yaşayan insanlar oldukça renksiz, neşesiz, sessiz ve tebessümsüz ifade edilmiş. Tasavvufu bu çizgide yaşayan insanlar çok iyi resmedilmiş. Dergahın kira gelirlerini toplamakla görevlendirilen Muharrem, kendini sakındığı dünyevi olan tükakalarla karşılaştıkça verdiği tepkiler izleyene kendini sorgulatıyor. Biz dünyevi olanlarla içiçe yaşarken "Acaba kötü olanı mı yapıyoruz?" dedirtiyor. Yani Muharrem senaryonun istediğini çok iyi hissettiriyor.

Kadının ve çocuğun az yer aldığı filmlerden rahatsız olmuşumdur hep. Bu senaryonun gereği budur, kabul ediyorum ve haklıdır da. Gördüğümüz tek kadın karakterin - şeyhin kızı - türbanının da gayet dikkat çekici bir pembe olması da pek manidar ve pek de zekice değil midir?

No comments:

Post a Comment