Sunday 5 January 2014

Sinekli Bakkal - by Halide Edip Adıvar


Okumak için geç kalmışım...

Kimden duydum hiç hatırlamıyorum ama daha lisedeyken bu kitabın çok sıkıcı olduğunu duymuştum ve uzun yıllar bırakın okumayı kitapevlerinde gezinirken elime alıp karıştırmayı bile reddetmiştim. Önyargılı olmakla ne büyük hata etmişim. Belki de 1935'te Londra'da yayımlandığı ismiyle yani Soytarı ve Kızı adıyla basılsaydı, bende oluşan ya da başka insanlarda sadece adından dolayı oluşan önyargının önüne geçilebilirdi. 

1935'te yazılan kitap dönemi itibariyle Osmanlıca kelimeler içeriyor, fakat Halide Edip Adıvar gayet duru bir dille yazdığı için anlaması hiç de zor değil. Yine de gerek görülürse, anlaşılmama ihtimali olan kelimeler hemen aşağıda verilmiş. 

II. Abdülhamit döneminde siyasi ve toplumsal doku, küçük hafız Rabia'nın yaşamıyla doğru orantılı olarak sanat çerçevesinde işlenmiş. Doğu ve batı kültürleri Rabia'nın hafızlığı, Peregrini'nin piyanosu, Mevlevilik, Kız Tevfik ve diğer karakterlerle çok iyi harmanlanmış. 

Küçük hafız bir kızın, genç bir kadın olmasını ve bu süreçte yaşadıkları ancak bu kadar sürükleyici ve eğlenceli anlatılabilir. 


No comments:

Post a Comment